Düşünme

Dijital İmza Nedir, Nasıl Kullanılır?

Dijital dönüşümün varlığı her türlü alana ve sektöre sirayet etmiş durumda. Dijital imza da bu dönüşümün parçalarından biri.

Dijital imza; kurumların ve(ya) şirketlerin kendi süreçleri için hassas, öncelikli ve önemli belgeleri güvenli biçimde imzalatıp yine aynı şekilde muhafaza edebilmeleri için kullanılan bir araçtır. Üstelik, dijital olarak gönderilen belgeleri mühürleyerek karşı tarafa belgenin değiştirilmediğini ve sizin tarafınızdan onaylandığını taahhüt eder.

Çevrimiçi dünya yaşamımızı kolaylaştırıp hızlandırdığı kadar, birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Hatta Beyaz Saray bile, 2016 senesinde yalnızca siber saldırılar sebebiyle ekonominin 57 milyar ile 109 milyar dolar zarar ettiğini rapor etti.

Nedir?

Dijital imza çözümleri, bahsedilen siber saldırılara karşı imza süreçlerini koruyabilmek adına ortaya çıktı. Bu sayede çevrimiçi yollarla paylaştığınız herhangi bir hassas bilgi, yalnızca ilgili alıcılar tarafından görünebilecek şekilde korumaya alınabiliyor.

Islak imzadan tamamen farklı olan dijital imzalar, bir elektronik imza ile de aynı biçimde çalışmaz. Dijital imza, bir nevi sanal parmak izidir. Gönderene özgü olan bu imzalar, şifresi yalnızca alıcı tarafından çözülebilen bir kod gibi çalışır. Bu özelliği sayesinde belgenin, gönderenden alıcıya ulaştırılırken ele geçirilip değiştirilmediği de kontrol edilebilir. Belge alıcıya ulaştığında dijital imza, dijital sertifikayla eşleşmiyorsa; belge tehlikeli konumdadır. Dijital imza ile elektronik imzanın ayrıldığı temel nokta tam da budur: Dijital imza şifrelenebilirken elektronik imzanın böyle bir niteliği yoktur.

Dijital imza ve biyometrik imza arasındaki fark

Belge ve işlemlerin kimlik doğrulaması için kullanılan dijital imza ve biyometrik imza, temel noktalarda birbirinden ayrılan iki farklı teknolojik yöntemdir. Yukarıda bahsettiğimiz sertifika eşleştirmesi dijital imzada mevcutken, biyometrik imzada kimlik doğrulama adımında böyle bir özelliğe yer verilmez.

Dijital imza çoğunlukla elektronik belgelerin, e-postaların, çevrimiçi işlemlerin güvenliğini sağlamak için kullanılırken; biyometrik imzanın odağı fiziksel doğrulamadır. Hukuk ve finans alanında rağbet gören dijital imzanın yanı sıra biyometrik imza; biyometrik ödeme, sınırlı alanlara giriş ve fiziksel erişim kontrolünde kullanılır.

Her iki imzanın da kullanım alanlarına göre tercih edilecek özellikleri vardır.

Dijital imza nasıl çalışır?

Dijital imza sürecini kullanabilmek için dosyaları, özel yazılımlar aracılığıyla dijital olarak imzalamanız gerekir. Bu yazılımlar anahtarları, şifrelemeyi ve dijital imza sertifikalarını kullandığı için çoğu insanın bu yazılımları oluşturması güç olabilir. Ancak DDTech’in dijital imza süreçleri sayesinde kendi dijital sertifikalarınızı oluşturabilirsiniz.

Yeni dünyanın modern çözümleri: Dijital İmza Platformu

Yeni nesil imza çözümümüz “Dijital İmza Platformu”, tüm dijital imza çözümlerini tek bir platformda topluyor. Kullanıcılarına diledikleri zaman, diledikleri yerden önemli belgelerini imzalama fırsatı sunan bu platformda, imza süreçlerinin bütününün %62’sini tamamlamak 15 dakika sürerken %96’sı da aynı gün içinde tamamlanabiliyor!

Belgeleri dijital ortamda imzalama veya Dijital İmza Platformu üzerinden imzalamaları için başkalarıyla paylaşma imkânı yaratan bu platform, hem bireysel hem de kurum ve/veya kuruluşlar tarafından kullanıma uygun biçimde geliştirildi.

Bu ayrıcalıklardan yararlanmak ve dijital imzanın hızlı olduğu kadar güvenli dünyasını da keşfedebilmek için bizimle iletişime geçin:

https://dijitalimza.com.tr/